Specialisaties

Xmove is een praktijk van gespecialiseerde kinesisten met ervaring op verschillende domeinen binnen de kinesitherapie: manele therapie, sportkine, dry needling (myofasciale therapie), postoperatieve en posttraumatische revalidatie, neurologische revalidatie, rugschool, nekschool, cardiale revalidatie, taping, kaakproblematiek (TMD) en vertigo/duizeligheid (BBPV)

Manuele therapie is het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten van de wervelkolom en de gewrichten en spieren in armen en benen. Er worden mobilisaties of manipulaties gebruikt in combinatie met technieken op spieren of zenuwen om de beweeglijkheid van het lichaam te verbeteren en de pijn te verlichten.

 

Met myofasciale therapie worden triggerpunten  in spieren behandeld. Een triggerpunt is een verkrampt deeltje in een spier dat naast lokale drukpijn ook uitstralingspijn geeft. Naast pijn kunnen triggerpunten ook stijfheid en verminderde beweeglijkheid veroorzaken. Wij behandelen deze spanningspunten via dry needling, compressietechnieken en stretching.

Via onderstaande link vindt u meer informatie hierover:

www.dryneedling-gent.be/info-patiënten

Wij zetten in op blessurepreventie en helpen u bij tal van sportblessures, o.a.:

  • spierletsels: verrekkingen, scheuren, contracturen
  • veelvoorkomende schouderproblemen: impingment, luxatie, botbreuken
  • veelvoorkomende heup- en liesklachten: pubalgie, CAM en Pincer letsels
  • veelvoorkomende knieklachten: voorste kruisbandletsels, meniscusletsels, peesletsels...
  • enkelletsels

o.a. na totale knieprothese, arthroscopieën, schouderoperaties,na fracturen, distorsies, handletsels…

Een operatie heeft een grote impact op het lichaam. Je lichaam heeft tijd en specifieke prikkels nodig om opnieuw optimaal te kunnen functioneren. Te weinig doen zorgt ervoor dat je niet aansterkt. Te veel doen zorgt ervoor dat je geen of weinig vooruitgang boekt. Wij helpen jou om gedoseerd en op het juist e moment de juiste prikkels aan jouw lichaam te geven, zodat je op een veilige manier terug kan doen met jouw lichaam wat je verlangt. We stellen samen realistische doelen op en maken een schema om zo vlot mogelijk jouw doelstelling te behalen. Dit kan je doen bij ons in de praktijk, of indien nodig eerst aan huis.

Aandoeningen van de hersenen, ruggemerg en perifeer zenuwstelsel (bv. Ziekte van Parkinson, CVA) vergen een specifieke aanpak. Iedere volwassene met een neurlogisch probleem of aandoening kan bij ons tercht in iedere fase van het ziekteverloop: van acute tot chronische problemen, van recent gediagnosticeerd tot vergevorderde ziektebeelden.

Zowel kinesiotaping als sporttaping

  • sporttaping (klassieke taping): wordt gebruikt om de beweeglijkheid van een gewricht te beperken. Deze wordt bijvoorbeeld aangelegd bij iemand die zijn enkel verzwikt heeft. De tape ondersteunt en beschermt de ligamenten en gewrichtskapsel.
  • kinesiotaping: dit is een methode die vaak in de sportwerdeld gebruikt wordt omdat ze als voordeel heeft dat de tape elastisch is. Op deze manier zal ze de spieren en gewrichten ondersteunen maar kunnen dze tegelijkheid hun beweglijkheid onderhouden.

Ongetwijfeld hoorde je al de uitspraak: Eens rugpatiënt, altijd rugpatiënt. Deze volkswijsheid wijst erop dat rugklachten vaak terugkomen. Net daarom word je tijdens deze rug- en nekscholing actief betrokken bij je behandeling. Het is namelijk bewezen dat zelfkennis en zelfbehandeling de beste tools zijn om te vermijden dat problemen steeds terugkeren. Zowel jouw werk- als thuissituatie worden hierbij volledig doorgenomen. We stellen ook de vraag wat de impact van stress is.  We geven oefeningen, tips en trucjes om pijn te verminderen/beperken, we leren je omgaan met een acute opstoot… Zo neem je zelf je rug/nek in handen en word je bijna je eigen therapeut.

Dit bieden we aan voor mensen met hart- en of vaataandoeningen of mensen met een verhoogd cardiaal risico (bv. obesitas). Het kan gaan om postoperatieve revalidatie, chronische hartaandoeningen. De behandeling bestaat uit kracht- en conditietraining en heeft als doel om uw fysieke en emotionele functioneren te verbeteren. Onderzoek wijst uit dat deze oefenprogramma’s niet enkel een gunstige invloed hebben op de fysieke conditie, maar ook zorgen voor een betere levenskwaliteit. Verder vermindert het sterk de kans op een herval van cardiovasculaire aandoeningen.

Constante pijn in de kaakzone, krakende geluiden, klikken of knappen in het kaakgewricht, spiervermoeidheid bij het kauwen, pijn bij geeuwen, aanhoudende pijn in en om het oor, oorsuizen? Dit zijn allemaal klachten die mogelijk veroorzaakt worden door een dysfunctie in het kaakgewricht (temporomandibulair gewricht).                                        Na een vraaggesprek waarin we onderzoeken wat de oorzaak van de klachten kan zijn wordt er een klinisch onderzoek verricht. Onder andere de beweeglijkheid van het kaakgewricht, hoog-cervicale gewrichten, spierspanning, coördinatie bij kaakbewegingen worden nagekeken.

Benigne paroxismale positieduizeligheid, ook wel vertigo genoemd, betekent letterlijk ‘goedaardige, in aanvallen optredende, houdingsgebonden draaiduizeligheid’.

Door bepaalde hoofdbewegingen of positieveranderingen krijgt men plotse, korte aanvallen van draaiduizeligheid. Kenmerken van BPPV zijn draaiduizeligheid die slechts enkele seconden aanwezig is na het maken van een specifieke beweging van het hoofd zoals het vooroverbuigen, het omrollen in het bed of het naar boven kijken.  De draaiduizeligheidklachten worden veroorzaakt door een tijdelijke stoornis in het evenwichtsorgaan in ons binnenoor, met name de aanwezigheid van gehoorsteentjes of ‘oorkristallen’ die niet op hun juiste plaats zitten. Door het uitvoeren van bepaalde manoeuvres door de kinesitherapeut worden de oorkristallen terug op zijn plaats gebracht en functioneert het evenwichtsorgaan weer als tevoren.

 

 

 

Wil je meer informatie
of een afspraak maken?

Neem contact op met ons. We bespreken graag hoe we jou 
het best kunnen helpen en stellen samen een plan op dat werkt.